Krémový balkánský sýr v kombinaci s jemně opečenou zeleninou ochucenou směsí Mečebara vytvoří chuťově bohaté, ale rychlé a jednoduché jídlo. Perfektní pro lehký oběd či večeři.
Ingredience na zeleninové placky
2 střední cukety, nakrájené na cca 1 cm silné kolečka
1 větší červená paprika, zbavená semínek, nakrájená na širší proužky
200 g balkánského sýra, nakrájeného na silnější plátky
3 lžíce olivového oleje
2 lžičky směsi koření Mečebara
sůl a čerstvě mletý černý pepř
Ingredience na bylinkový dip
150 g bílého jogurtu (řecký typ)
1 lžíce nasekané čerstvé bazalky
1 lžíce nasekaného medvědího česneku
šťáva z 1/2 citronu
sůl a pepř podle chuti
K servírování
čerstvá rukola nebo salátový mix
opečené pečivo (např. chléb ciabatta)
extra panenský olivový olej
Předehřejte gril nebo grilovací pánev na středně vysokou teplotu.
Zeleninu (cuketu a papriku) lehce potřete olivovým olejem a posypte směsí Mečebara. Osolte a opepřete.
Na grilu opečte kolečka cukety a proužky papriky z každé strany asi 2–3 minuty, až získají hezkou grilovací mřížku a jemnou barvu. Poté položte plátky balkánského sýra na gril na cca 1–2 minuty, jen aby se sýr trochu ohřál a jemně změknul (ale neroztekl).
Mezitím připravte dip: Jogurt smíchejte s nasekanou bazalkou, medvědím česnekem a citronovou šťávou. Dochuťte solí a pepřem a nechte chvíli v lednici uležet.
Na talíře rozložte rukolu nebo salátový mix, na něj položte grilovanou zeleninu a plátky balkánského sýra. Pokapejte olivovým olejem. Servírujte s dipem a opečeným pečivem.
Tipy & variace
Chcete-li větší intenzitu chuti, můžete zvýšit dávku Mečebary na 3 lžičky.
Pro veganskou variantu nahraďte balkánský sýr plátky grilovaného tofu marinovaného v olivovém oleji a trochou citronu.
Do dipu lze přidat trochu nasekaných lístků máty pro svěží „zahradní“ tón.
Pokud gril nemáte, zeleninu i sýr lze připravit na pánvi gril-style nebo v troubě při 220 °C cca 6–8 minut.