MAGAZÍN / Gastronomie

Popis:
1.12.2016

Puchero - španělská polévka ve 3 chodech

Španělská kuchyně je charakteristická díky své jižanské kuchyni s tradičními produkty, mezi něž patří neodmyslitelně česnek, cibule, rajčata, papriky...

Španělské stravovací zvyklosti se výrazně liší od našich. Snídaně není příliš důležitá. Hlavním jídlem dne je oběd, který má často několik chodů. Zde je jeden z nich v podobě husté zeleninové a hřejivé polévkyjehož součástí jsou hned dva další chody.

Zvlášť přijde vhod v těchto mrazivých dnech, kdy tělo potřebuje zahřát a posílit. Pokud chceme překvapit hosty netradičním, ale velmi dobrým jídlem, je to ta nejlepší volba.

Suroviny

cizrna 2 hrsti
mrkev 2 ks
celer 1/2 ks
petržel kořen 2 malé ks
brambor 2 ks
hovězí maso 300 g
pekingské zelí (může být i hlávkové)
piniové ořechy
česnek 1 stroužek
mleté maso 300 g
vejce 1ks
příloha nudle nebo rýže
čubrica 1 lžička
šafrán 1/2 lžičky
sůl dle chuti
pečivo nejlépe bagetta

Postup přípravy

Do velkého hrnce dáme vařit vodu s hovězím masem spolu s cizrnou. Očistíme kořenovou zeleninu včetně brambor. Mleté maso dáme do mísy a smícháme s vejcem, piniovými oříšky, čubricou, prolisovaným česnekem a solí. Zelí spaříme horkou vodou, aby se nám s ním lépe pracovalo a oddělíme jednotlivé listy.

Po cca hodině vaření do hrnce přidáme očištěnou zeleninu a rozdrcený šafrán.

Z připravené směsi a oddělených listů vytvoříme závitky, které můžeme omotat provázkem, nebo spojit párátkem, aby se nerozbalily. Nakonec je vložíme do hrnce, vodu osolíme a vše vaříme ještě asi půl hodiny.

Do vývaru si připravíme přílohy dle chuti - rýži nebo nudle.

Jídlo se podává ve třech chodech

1. Vývar s nudlemi, či rýží

2. Vařená zelenina s hovězím masem (vše nakrájet)

3. Zelné závitky s pečivem

Zda po této dobrotě dáte přednost v rámci španělské tradice silné kávě, či ve večerních hodinách skvělému Tinto de verano - směsi červeného vína a citronového nápoje, je pouze na vás.

Každopádně přejeme příjemné gastronomické zážitky. A dobrou chuť!

Autor / zdroj: PR

Doporučujeme

ZASTAVÁRNA-BAZAR u DOBRÁKA

Zastavujeme elektroniku, zlato, herní konzole, gps navigace, auta, nemovitosti a jiné cenné zboží. Naše hlavní priority jsou diskrétní a solidní jednání. V případě nutnosti i přijedeme. Tel.: 606 224 056, gogoljiri@volny.cz, Dobrovského 20, 301 00 Plzeň 3. Po-Pá 9:00-18:30, So-Ne 9:30-11:30, 18:00-20:00.

Val-Zen s.r.o. - prodej lidových, řemeslných výrobků a domácích pochutin

Nabízíme kvalitní domácí vína, medovinu, pálenku i pivo. Produkty zdravé výživy domácí sirupy, zavařeniny, bylinky, koření a jiné. Pro odpočinek, pohodu a relax závěsné houpačky domácí výroby, ručně vyšívané kusové polštáře, ubrusy a přikrývky. Také řezbářské umělecké výrobky, praktické i stylové předměty z masívu, svíčky, suvenýry a upomínkové předměty. www.val-zen.cz

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Plzeňská tvrz stále odolává, Viktoria porazila Zlín

Za vítězstvím vykročili Západočeši už ve 12. minutě, kdy se trefil kapitán Daniel Kolář. Hned o tři minuty později pak navyšoval Michael Krmenčík góle

Post

České ragby vstupuje do další sezóny s novým kapitánem i hlavním partnerem

Na další sezónu je české ragby připraveno po všech směrech. Do týmu národní reprezentace přišel na pozici kapitána Vojtěch Havel, změny se však udály

Post

Pozvánka na křest knihy Jaroslava Zapletala

Křest knihy plzeňského výtvarníka Jaroslava Zapletala s názvem Rozpomínání se uskuteční ve čtvrtek 14. září od 17 hodin ve studijní a vědecké knihovně

Reklama

Reklama

PARTNEŘI

Maminčino koření www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz www.beautyexpo.cz Zastavárna U Dobráka www.szo.cz Pohřební služba Hana Vanišová www.reno-tech.cz Val-Zen s.r.o. Mramos garaze.fabrego.cz

REKLAMA